Gelişen teknoloji ile Sakarya’nın geleceğini inşa ediyoruz

Türkiye’nin Akıllı Şehir Liderleri programında konuşan Başkan Toçoğlu, “Yeni bilgi teknolojileri, kullandığımız dilden yaşam tarzımıza, şehirlerin yapısından hizmet yöntemlerine kadar herşeyi yeniden şekillendiriyor. Akıllı Şehir uygulamaları bir tercih değil, zorunluluktur. Şehrimiz için gelişen teknolojileri takip ederek, kentimizin geleceğini inşa etmeye devam edeceğiz. Yerel ölçekte atacağımız adımların, uzun vadede önemli sonuçlar doğuracağını biliyoruz” dedi. Başkan Toçoğlu, Sakarya’nın akıllı şehir uygulamalarını da katılımcılarla paylaştı.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Kamu Teknoloji Platformu tarafından ikincisi düzenlenen Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’nda gerçekleşen Türkiye’nin Akıllı Şehir Liderleri isimli oturumda bir sunum gerçekleştirdi. Oturumun moderatörlüğünü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Ömer Alan üstlenirken; Başkan Toçoğlu’nun yanı sıra Elazığ Büyükşehir Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’da oturumda bir sunum gerçekleştirdi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Akıllı Şehir Projelerini katılımcılara tanıtan Başkan Toçoğlu, kısa bir süre önce yapımı ile ilgili anket düzenlenen Demokrasi Meydanı projesinin detaylarını da paylaştı.

Sakarya’daki çalışmalar yüzümüzü ağartıyor

Türkiye’de yerli ve milli firmaların akıllı şehir uygulamaları konusunda daha aktif olmalarının çok önemli olduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Ömer Alan, “Bakanlık olarak Akıllı Şehirler konusuna son derece önem veriyoruz. Bununla ilgili fizibilete etüdü yapıyoruz. Belediyeler bizim önemli paydaşlarımız arasında yer alıyor. Sakarya’da yapılan çalışmalar yüzümüzü ağartıyor. Diğer şehirlerimizde de bunların yaygınlaşmasını temenni ediyoruz. Bu amaçla Bulut Kent Bilgi Sistemini bazı kentlerimizde pilot olarak devreye soktuk” dedi.

Dijital çağdayız

İçinde bulunduğumuz çağın dijital bir çağ olduğunu vurgulayan Başkan Toçoğlu, “Yeni bilgi teknolojileri, kullandığımız dilden yaşam tarzımıza, şehirlerin yapısından hizmet yöntemlerine kadar herşeyi yeniden şekillendiriyor. Yeni teknolojilerin şehirle ilişkilendirilmesini, entegresini ve yayılmasını ifade eden bu yaklaşımlarda enerji verimliliğinin sağlanması, yenilenebilir ve yeşil enerji kaynaklarının geliştirilmesi, binalarda daha az enerji tüketiminin sağlanması, karbon ayak izinin ve sera gazı emisyonunun azaltılması, doğal kaynakların korunması, verimli su tedariki, kolay ve hızlı erişebilirlik, etkin ulaşım, şehirlerin rekabet gücünün artırılması, yerel istihdamın geliştirilmesi, sosyal ve etnik çeşitliliğin korunması, estetik kaygının gözetilmesi, şehrin fiber optik ve kablosuz sistemle donatılması gibi konular dikkat çekmektedir” diye konuştu.

Dünyanın en yaşanabilir şehirlerinden

Başkan Toçoğlu, “Sakarya tarihi, coğrafi konumu, ulaşım olanakları, tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde ülke ekonomisindeki payı ve uygun yatırım koşulları ile ülkemizin en önemli illerindendir. İlimiz, önemli coğrafi konum avantajına sahiptir. Sakarya, tarıma elverişli alanları, eşsiz iklim özellikleri, içmesuyu kaynakları, ovaları, akarsuları, gölleri ve diğer doğal güzellikleri ile mavi ve yeşilin buluştuğu bir şehirdir. Büyükşehir Belediyesi olarak temel hedefimiz, dünyanın en yaşanabilir şehirlerinden birisi olan Sakarya’yı, daha yaşanabilir hale getirmektir. Bu anlayışın bir gereği olarak, çevreye duyarlı, sürdürülebilir kalkınmadan yana tavır alıyoruz. Topografik yapımıza uygun olarak yatay büyüyoruz.”

Doğal kaynaklar konusunda hassasız

Doğal kaynakların korunması noktasında çok hassas olduklarını söyleyen Başkan Toçoğlu, “Temel önceliklerimizden birisi, su teminini güvenceli ve verimli hale getirmek. Bu bağlamda alternatif su kaynaklarına yönelik büyük yatırımlar yaptık. Sakarya’nın yüz yıllık suyunu garanti altına almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Paydaşlarımızın fikirlerine başvuruyoruz. Yaya, bisiklet, ve toplu ulaşım sistemlerini entegre etmek için çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle yeni teknolojileri yerel hizmetlerle ilişkilendirme konusunda oldukça hassasız. Bir taraftan günlük ihtiyaçları karşılarken, diğer taraftan gelişen teknolojileri takip ederek, kentlerin, dolayısıyla kendimizin geleceğini inşa etmek durumundayız” ifadelerini kullandı. Başkan Toçoğlu, Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bazı Akıllı Şehir uygulamalarını katılımcılarla paylaştı.

Afet yönetimine hazırız

Başkan Toçoğlu, “Sakarya, deprem gerçeği ile yaşamak durumunda olan bir şehir. Olası depremler için gerekli tedbirleri almak bizlerin görevi. Bu tedbirlerden birisi de son teknolojik cihazlarla donatılmış, modern bir yapıya sahip olan Afet Koordinasyon Merkezi’dir. Kesintisiz enerji ve haberleşme imkânı sağlayan, yaklaşık 9 şiddetinde bir depreme dayanıklı Afet Koordinasyon Merkezi’nden, şehrin faklı noktaları izlenebilmektedir. Sakarya trafiğini daha güvenli ve daha erişilebilir hale getirmek için Trafik Kontrol Merkezi’mizi hayata geçirdik. Trafik Kontrol Merkezi’yle zaman ve maliyet açısından etkin bir trafik yönetim altyapısını kurarak, elde edilen sayısal verilerle; sürücü, yolcu ve yayaların, Sakarya trafiğini etkin ve güvenli bir şekilde kullanımını sağladık. Akıllı Durak Sistemi ile birlikte duraklara yerleştirilen LCD ve LED ekranlarda yolculuk bilgileri, duraktan geçen hatlar ve otobüslerin durağa varma süreleri başta olmak üzere, birçok bilgi gösteriliyor.”

Kavşaklarda bekleme süresi azalıyor

‘Akıllı Trafik Yönetim Sistemi’ ile ilgili bilgileri paylaşarak sunumuna devam eden Başkan Toçoğlu, “Sakarya ili genelindeki çeşitli kavşaklarda araç yoğunluğu ve ortalama araç hızı gibi veriler kullanılarak, trafik ışıkları yönetilmektedir. Akıllı Kavşaklar sayesinde, kavşaklarda bekleyen araç yoğunluğunda azalma, kavşaktaki bekleme sürelerinde düşme, enerji tüketiminde azalma, sürüş konforunda artış sağlanmaktadır. Belediye sınırları içerisinde hizmet veren tüm toplu taşıma araçlarının ruhsat kayıtları, hat ve güzergah bilgileri, hareket planları, Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından, Sakarya Akıllı Ulaşım Sistemleri üzerinden yönetilmektedir. Ayrıca SAKUS üzerinden, belediye toplu taşıma araçlarının (belediye otobüslerinin) nerede olduğu online olarak takip edilebilmektedir. Büyükşehir Belediyemiz tarafından geliştirilen Elektronik Muhtarlık Otomasyon Sistemi (SEMOS), Mahalle Muhtarlarının bilgi teknolojilerinden yararlanmasını sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

Engelliler için akıllı projeler

Başkan Toçoğlu, “SAYPORT, şehrimizle ilgili her türlü bilgiye tek bir adresten ulaşımı sağlamaktadır. Mezarlık Bilgi Sistemi ile mezar yerlerinin kolaylıkla bulunması sağlandı. Akıllı Otopark sistemiyle, Katlı Otoparkın doluluk durumu, şehrin muhtelif yerlerinde LED ekranlara yansıtılacak ve araçlar Katlı Otoparka yönlendirilecek. Engelsiz Mesaj Servisi uygulaması ile toplumumuzun önemli bir kesimini oluşturan işitme ve konuşma engellilerimizin, kamu hizmetlerine daha kolay ulaşabilmesi amaçlanmaktadır. Engellilere yönelik bir diğer hizmet de şehrin muhtelif yerlerine yerleştirdiğimiz Engelli Şarj İstasyonlarıdır.”

Akıllı su yönetimi

SASKİ’nin de, Akıllı Şehir Uygulamaları konusunda öncü kuruluşlardan birisi olduğunun altını çizen Başkan Toçoğlu, “SASKİ tarafından şehrin muhtelif yerlerine konumlandırılan SUMATİK’lerle, 7/24 fatura ödenebilmekte ve kartlı sayaçlara yükleme yapılabilmektedir. Bu yılın başında devreye alınan

Yeni Nesil Harita Tabanlı Entegre Abone Sistemi ile birçok işlem, online olarak yapılabilmektedir. Hayata geçirilen Kablosuz İletişim Projesiyle SASKİ, operatörlerden bağımsız, kendi iletişim ağını kuracaktır. Olası afetlerde, operatörlerin hizmetine ihtiyaç olmadan kendi kesintisiz iletişimini sağlayacaktır. SASKİ, hayata geçirdiği Mobil Altyapı uygulamaları ve İçmesuyu Şebeke Takip Sistemiyle, sorunlara müdahale hızını arttırmıştır. SCADA sistemiyle şehrin içmesuyu ve atıksu ağı 24 saat kontrol altında tutulmaktadır” diye konuştu.

Akıllı meydan projesi

Başkan Toçoğlu, “Yaşam, ulaşım, çevre ve teknoloji fırsatlarının bütüncül bir şekilde sunulduğu Demokrasi Meydanı projemize, akıllı şehir uygulamalarının fonksiyonlarını yüklemeyi planladık. Çevre duyarlılığı olan, yenilebilir enerji kullanan, yağmursularının değerlendirildiği, içinde faklı alanlarda teknolojik imkânların sunulduğu, karma alan kullanımlı, e-belediyecilik hizmetlerinin verildiği, Sakarya’nın değerlerini yansıtan fonksiyonel kent mobilyalarının kullanıldığı, bisiklet otoparkları bulunan, içinde geçmişten izler taşıyan ‘Sanal Şehir Müzesi’ olan; doğal anfili ve mediamesh medya sistemlerine sahip bir meydan. Sonuç olarak söylemek gerekirse, Akıllı Şehir uygulamaları bir tercih değil zorunluluktur. Akıllı şehir uygulamaları konusunda yerel ölçekte atacağımız adımların, uzun vadede önemli sonuçlar doğuracağını bilmemiz gerekir.”
Gelişen teknoloji ile Sakarya’nın geleceğini inşa ediyoruz
7 yıl önce
Oratint Sakarya Yetkili Bayi
Sakarya Sauna
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
e03800bd1d3b78d705a2357519e4bfa4@